Notícies

0

A partir del segle IX a la vessant sud dels Pirineus el territori s’organitza en comtats dependents del regne Franc, dins la Marca Hispànica. Durant el segle X els comtats catalans aniran desvinculant-se progressivament de l’Imperi Carolingi fins a aconseguir la independència política i religiosa.

La Vall de Boí formava part d’un d’aquests comtats: el de Pallars-Ribagorça, adscrit a la casa de Tolosa fins a finals del s.IX. Amb la independència del comtat s’inicia un complex procés de control polític i religiós del territori que acaba amb la divisió del comtat originari en tres nous comtats independents: Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà i amb la creació d’una nova diòcesi: El bisbat de Roda.

La Vall de Boí és al mig d’aquest procés. En la primera divisió territorial havia restat dins el territori de la Ribagorça, però, a partir del 1025, passa a formar part del Pallars Jussà, i durant bona part del s.XI es veu immersa en les lluites comtals entre els dos Pallars. Paral·lelament, a mitjan s.X, les esglésies de la vall que, originàriament, eren del bisbat d’Urgell passen a dependre del bisbat de Roda. La creació d’aquesta nova diòcesi inicià un període de disputes entre els dos bisbats. La Vall de Boí també és al mig d’aquest conflicte tal com ho demostra l’acta de consagració que Ramon Guillem, bisbe de Roda Barbastre, fa pintar en una columna de Sant Climent de Taüll l’any 1123 com a mostra de control del territori.

Pocs anys després, el 1140, es signa la concòrdia entre els dos bisbats. La majoria de les parròquies de la Vall de Boís’adscriuen al bisbat d’Urgell, només l’Assumpció de Cóll restarà depenent de Roda Barbastre.

Conjuntament a tot aquest procés de reestructuració territorial es va configurant un nou ordre social: el feudalisme. Els pagesos perden la seva llibertat i queden lligats a la terra sota el domini dels senyors feudals que es beneficien de les lluites comtals i del procés de feudalització per augmentar les seves possessions i el seu poder.

A la Vall de Boí aquests senyors són els Erill. Des d’Erillcastell, el seu lloc d’origen, inicien a finals del s.XI una ràpida ascensió social, participant en les campanyes de repoblament i de reconquesta sota les ordres d’Alfons el Bataller, rei d’Aragó.

Això és a l’inici del s.XII, just abans de la consagració de Sant Climent i Santa Maria de Taüll. Els senyors d’Erill utilitzen els recursos obtinguts dels botins de guerra per promocionar la construcció de les esglésies de la Vall de Boí, una manera de mostrar el seu poder i d’adquirir prestigi social.

Fulletó del Conjunt del Romànic de la Vall de Boí

Horaris Esglesies

Informació extreta del Centre del Romànic de la Vall de Boí

Des de el nostre allotjament disponem de bons descompte per entrar a 3 o a 5 esglésies

0

Falles de la Vall de Boí als Pirineus de Lleida des de Barruera 2015

A Barruera el dissabte 27 de juny te lloc la gran festa tradicional de la baixada de les falles de l’Alta Ribagorça al Pirineu de Lleida, ja està a punt de començar!

Inici Falles Vall de Boi Pirineus Lleida Barruera

Cada any al voltant de Sant Joan retorna dels temps mes prehistòrics la pràctica del culte al sol per foragitar als mals esperits a través del foc i les fogueres. Inicialment eren els homes els qui celebraven el solstici d’estiu, tot i que avui dia son tant els homes com les dones qui participen en la celebració.

Per la celebració els nois i noies de cada poble talen pins alts i frondosos i els planten en un indret elevat de la muntanya i visible des de el poble al que anomenen faro. Les falles es fan amb autèntica teia de pi i s’uneixen amb un mànec de freixe o avellaner amb filferros i puntes.

La nit de la baixada s’encén el faro i cada participant hi encén la seva falla per començar a baixar de la muntanya fins arribar a la plaça major. Durant la baixada a la muntanya la filera  serpentejant dels participants amb les seves falles flamejant representen una gegant serp de foc. En arribar a la plaça major les falles en llencen a la foguera qui hi ha al mig de la plaça i tothom gaudeix de la festa amb el ball que s’hi forma.

Així l’espectacle celebració consta de:

 • Plantada de falles
 • Encesa del faro
 • Encesa de falles
 • Baixada de falles
 • Ball

La primera baixada de falles es la de Durro, seguida de les de Senet, Boí, Casós, El Pont de Suert, Vilaller, Baruera, Erill la Vall, Taull, i com a darrera Llesp.

L’hora de la baixada de les falles va de les 22:30h a les 23:00h. També hi ha una baixada de falles infantil que es al voltant de les 22h

Falles Vall de Boi Pirineus Lleida Barruera

No os perdeu de gaudir de la gran festa del foc del Pirineu!

[mc4wp_form]

Senderisme per la Vall de Boi Posted March 31, 2015

0

Des de la casa rural Hortal-Pubill, situada a Barruera (La Vall de Boí) us proposem noves rutes de senderisme per la Vall de Boí donat, que recentment ens hem adherit a la certificació Benvinguts senderistes.

Caminarem per la Vall de Boi, on gaudirem d’un espectacular paisatge, visitant les esglésies romàniques, Patrimoni de la Humanitat, junt amb camins transhumants, plens d´historia, flora i fauna.

També us podem preparar una bona brena de pastor (pícnic) amb productes locals i gaudir, encara avui, de la vida rural del nostre entorn.

En temporada, si ho desitgen, poden anar acompanyats d’un guia local. O si ho prefereixen amb un autoguiat confeccionat per la pròpia
casa rural.

Les rutes estant diferenciades, per altitud, dificultat, temps, etc.. Nosaltresconeixedors del territori, us aconsellem les rutes del nostre nou apartat de senderisme que hem posat a la web on anirem posant informació i rutes interessants per poder fer per la Vall de Boi i voltants de Casa rural Hortal Pubill

Podeu visitar el nou apartat fent clic aquí o dins el menù Entorn de la web.

Bolets a La Vall de Boí Posted September 17, 2014

0

 

A l’Allotjament rural Hortal Pubill estem a les portes de la tardor, i a més de la llum i la gran varietat de colors que podràs gaudir a Barruera i a la Vall de Boí, us propossem una activitat de tardor: itineraris guiats de com mouren’s pel bosc, reconèixer la gran varietat de bolets, comestibles o tóxics, i tambè com recol·lectar-los sense malmetre el medi. Activitat recomenada per tota la familia, petits i grans.
Us agradaría apuntar-vos?

 

[mc4wp_form]

0

Falles i astronomia a la Vall de Boí

cel

A continuació os presentem les activitats que inclou l’oferta

DIVENDRES DIA 13 DE JUNY

 • Arribada a l’allotjament escollit a partir del migdia.
 • A les 21 h desplaçament en vehicle particular a l’ermita de Sant Quirc de Durro.
 • A les 21’30 h ressopó per a tots els participants en aquest entorn privilegiat.
 • A les 22 h inici de l’activitat “OBSERVACIÓ D’ESTELS”. L’activitat té una durada de noranta minuts i es fa amb un guia especialista de l’empresa www.celistia.cat ; comença amb el reconeixement a ull nu de les principals constel.lacions visibles, la seva mitologia i algunes claus per orientar-nos a la nit. Després farem un recorregut per diferents astres visibles al cel per mitjà de l’observació amb telescopi. És convenient portar una roba d’abric.
  Si per motiu de mal temps no es pogués fer l’activitat a l’aire lliure, es faria a Barruera, en un local tancat, utilitzant projector i pantalla, amb imatges espectaculars i didàctiques del cel nocturn de la zona. Mostrarem com funciona el telescopi i els grans observatoris del planeta.
  El nombre de places està limitat a 25 persones.

 • Allotjament a la casa de turisme rural escollida

DISSABTE DIA 14 DE JUNY

 • A partir de les 19 hores podeu anar a veure les falles infantils al poble de Durro.
 • A les 23 hores FALLES A DURRO : Les falles son una festa de foc. A la nostra comarca es coneixen des de temps remots. Són celebracions relacionades amb el solstici d’estiu de preparació de les collites i per espantar els mals esperits. La primera baixada de falles és la de Durro, amb la festa de Sant Quirc. Per poder córrer les falles, s’hauran preparat els “faros” amb arbres drets en una zona alta allunyada del poble. També s’elaboren les falles amb fusta de pi que tingui teia, es subjecten a un pal de freix o d’avellaner, a manera de torxa.
  La nit de la baixada de les falles es puja fins el “faro”, en fer-se fosc. Abans de baixar es berena i s’acompanya d’un traguet de vi. Després s’encén el “faro”, les falles i es comença a baixar, caminant el primer tram pendent i després es comença a córrer fins arribar al poble. Allí els músics toquen la tonada de les falles, es recorren els carrers i finalment es llancen en una foguera.
 • Allotjament a la casa de turisme rural escollida

ACTIVITATS NO INCLOSES EN EL PREU DE L’OFERTA PERÒ QUE PODEU FER A PART
Gaudiu de la Vall de Boí i de l’Alta Ribagorça. Aquí teniu algunes de les activitats que podeu fer pel vostre compte:

DISSABTE 14 DE JUNY

 • Visita guiada a una explotació d’abelles per conèixer com es produeix la mel. www.mielcarzorla.com Durada 2 hores. Preu de l’activitat: 10€. Reserva al telèfon 699422347

DIUMENGE 15 DE JUNY

  Activitat “CAMINEM PEL ROMÀNIC” : Erill la Vall i Boí atresoren dues de les esglésies més espectaculars del romànic pirinenc . Les visitarem a peu seguint els antics camins de ferradura de la Vall. Sortida des del Centre del Romànic de la Vall de Boí (Erill la Vall) a les 9’30 h.
  Preu de l’activitat: 12€. Durada d’un matí. Reserva al telèfon 973696189

Si voleu rebre notificacions de les activitats que realitzem apunteu-vos a continuació!
[mc4wp_form]

0

Barruera i la sisena edició de la cursa Cara Amón

Avui des de Barruera surt la VI cursa vertical d’alta muntanya Cara Amón!

Cara Amón a Barruera

Sortirà de Barruera per pujar per la cresta que portarà a la cima de les Roies de Cardet a 2450m. El desnivell màxim serà del 50,5% en el tram mes vertical. Es disposarà de tres avituallaments líquids i sòlids.

Categories:

a) Júnior: entre 16 i 18 anys.
b) Sub-23: entre 19 i 22.
c) Sènior: participants d’entre 23 i 40 anys.
d) Veterà: participants d’entre 41 i 50 anys.
e) Màster: participants de més de 50 anys.
f) Absoluta: formen part d’aquesta categoria tots les participants de les categories anteriors diferenciats per homes i dones.

Dades tècniques:

– Distància total: 4,7 Km
– Altura màxima: 2450m
– Altura mínima: 1074m
– Ascenció acumulada: 1380m+
– Descens acumulat: 6m
– Pendent mitjana: 30,7%
– Pendent màxima: 50,4%

La cursa es tota una festa, la programació d’activitats es la següent:

Dissabte 31 de maig:​

-12h:Brífing (3ª planta Ajuntament Barruera)
-12h a 16:00h: Entrega de dorsals i xip (zona sortida cursa)
-15:30h: Obertura servei guarderia-ludoteca (Escola Barruera)
-15:30h Sortida de la Caminada popular.
-16:30h: Sortida Dones i categories cadets i sub-23
-16:45h: Sortida Homes sèniors i veterans
-19:00h: Tall horari a l’avituallament 2
-20:00h a 24h: Sopar (Fonda Farré d’Avall)
-22:00h: Entrega premis i sorteig a l’Era
-23:30h: Festa de clausura a l’Era

Diumenge 1 de juny:

-8:30h: Obertura inscripcions categoria Bordegots de la Cursa Infantil “CARA AMÓN XICS”. A l’Era, Barruera.
-9:00h: SORTIDA CURSA “CARA AMÓN XICS” categoria “BORDEGOTS”.
-9:30h: SORTIDA CURSA ”CARA AMÓN XICS” categoria ”CANALLA”.
-10:00h: SORTIDA CURSA “CARA AMÓN XICS” categoria “XICS”.
-10:45h: Xocolatada popular a l’Era per a tots els participants i acompanyants de CARA AMÓN, CARA AMÓN XICS i de l’SKY SPEED.
-12:00h:Inscripcions Sky Speed (Pla de l’Ermita)
-12:30h: 1ª sortida Sky Speed (Pla de l’Ermita)

Informació més detallada i inscripcions a http://www.caraamon.com/

Si no et vols perdre la següent edició apuntat i t’ho recordarem
[mc4wp_form]

0

Vall de Boí i la transhumància, als Pirineus de Lleida

Als Pirineus de Lleida es produeix com cada any per aquestes dates l’arribada de les ovelles a la muntanya, on passaran l’època de l’estiu lluny de la calor.

ovelles barruera vall de boi pirineus

Avui han arribat a Taüll, procedents de la transhumància, mes de 700 ovelles del pla de Lleida. Durant tot l’estiu, el darrer pastor que queda a Taüll les cuidarà a dalt de la muntanya.

Per conèixer que es la transhumància podeu anar al següent enllaç.

[mc4wp_form]

0

Falles de la Vall de Boí als Pirineus de Lleida des de Barruera

La gran festa tradicional de la baixada de les falles de l’Alta Ribagorça al Pirineu de Lleida ja està a punt de començar!

Inici Falles Vall de Boi Pirineus Lleida Barruera

Cada any al voltant de Sant Joan retorna dels temps mes prehistòrics la pràctica del culte al sol per foragitar als mals esperits a través del foc i les fogueres. Inicialment eren els homes els qui celebraven el solstici d’estiu, tot i que avui dia son tant els homes com les dones qui participen en la celebració.

Per la celebració els nois i noies de cada poble talen pins alts i frondosos i els planten en un indret elevat de la muntanya i visible des de el poble al que anomenen faro. Les falles es fan amb autèntica teia de pi i s’uneixen amb un mànec de freixe o avellaner amb filferros i puntes.

La nit de la baixada s’encén el faro i cada participant hi encén la seva falla per començar a baixar de la muntanya fins arribar a la plaça major. Durant la baixada a la muntanya la filera  serpentejant dels participants amb les seves falles flamejant representen una gegant serp de foc. En arribar a la plaça major les falles en llencen a la foguera qui hi ha al mig de la plaça i tothom gaudeix de la festa amb el ball que s’hi forma.

Així l’espectacle celebració consta de:

 • Plantada de falles
 • Encesa del faro
 • Encesa de falles
 • Baixada de falles
 • Ball

La primera baixada de falles es la de Durro, seguida de les de Senet, Boí, Casós, El Pont de Suert, Vilaller, Baruera, Erill la Vall, Taull, i com a darrera Llesp.

L’hora de la baixada de les falles va de les 22:30h a les 23:00h. També hi ha una baixada de falles infantil que es al voltant de les 22h

Falles Vall de Boi Pirineus Lleida Barruera

El calendari de la festa del foc es el següent:

 • Durro: 14 de juny
 • Senet: 21 de juny
 • Barruera: 28 de juny
 • Boí: 23 de juny
 • Casós: 23 de juny
 • El Pont de Suert: 23 de juny
 • Vilaller: 23 de juny
 • Erill la Vall: 11 de juliol
 • Taüll: 18 de juliol
 • Llesp: 26 de juliol

No os perdeu de gaudir de la gran festa del foc del Pirineu!

[mc4wp_form]

Per mes informació accediu al Patronat de la Vall de Boí

0

cel

Vols gaudir d’un fantàstic cap de setmana a La Vall de Boí observant el seu cel i la tradició de les falles ?

Ruta a Sant Quirc de Durro Posted February 28, 2014

0

Ahir una trentena de persones van participar a la ruta que vam organitzar conjuntament el Centre del Romànic de la Vall de Boíi el PARQUE NACIONAL DE AIGÜESTORTES Y LAGO DE SAN MAURICIO. Gràcies a tots per venir! Sant Quirc de Durro se’ns va quedar petit